Provisiopalkka – onko provikka kannattavaa?

Provisiopalkka on tie isoihin ansioihin

Pureudutaan myyntityön yhteen oleellisimpaan osa-alueeseen eli provisiopalkkaan. Provikasta liikkuu erinäisiä huhuja ja mielipiteitä, ja tietysti kaverin kaverin tutun kertomia väitteitä. Faktoista on kuitenkin turha kiistellä ja vaikka joillain ihmisillä on erilaisia mielipiteitä provisiopalkatuista myyntitöistä tai tulospalkatusta työstä niin faktat eivät muutu ja provisiopalkkaus on tie isoihin ansioihin.

Lue alta vastaukset yleisimpiin kysymyksiin provisiopalkasta.

Vastaus kysymykseen: Onko provisiopalkka kannattavaa?

Provisiopalkka on myyntityön sydän eli totta hitossa se on kannattavaa. Täytyyhän huippumyyjä palkita tehdystä työstä ja tehdyistä kaupoista. Provisiopalkka on keino oikeasti isoihin tienesteihin. Rehti vastakysymys on: keksiikö kukaan yhtäkään hyvää syytä miksei tulos/provisiopalkka olisi kannattavaa?

Myyntityön tarkoitus on tuottaa kauppaa eli hankkia maksavia asiakkaita. Mielellään paljon (ainakin jos myyntiä johdetaan oikein). Myyntityön hyvä ja huono puoli on sen haastavuus. Harvalla toimialalla asiakkaat suoraan sanoen kävelevät syliin – toki näitäkin on, mutta voiko sitä laskea myyntityöksi on toinen tarina. Mutta joka tapauksessa, suurimmalla osalla toimialoista, jotta saadaan kauppaa ja uusia asiakkuuksia se vaatii myyjältä ahkeruutta, aktiivisuutta ja kontaktointia asiakkaan suuntaan. Lukuisia kieltäytymisiä ja lukuisia erilaisia asiakkaita. Kunnes tarpeeksi monen kontaktoinnin jälkeen myyjä saa tehtyä onnistuneen kaupan niin totta kai siitä kuuluu saada provisiota.

Mikäli onnistuneesta kaupasta ei saisi extrapalkkiota niin ihan järjellä ajateltuna voidaan todeta, että myyjän motivaatio kontaktoida asiakkaita tuskin on järin suuri. Olen nimittäin lukuisat kerrat nähnyt kuinka kiinteä kuukausipalkka tuhoaa myyjän motivaation ja yrityksen myynti laskee kuin lehmänhäntä. Jotta kauppaa tulee mahdollisimman paljon, on provision oltava balanssissa suhteessa myytävän tuotteen vaativuus ja nopeustasoon. Ja jotta kauppaa tulee todella paljon, on myyjän mahdollisuudet tienata oltava rajattomat ilman palkkiokattoa. Palkkiokatto on varma keino hankkiutua eroon hyvistä myyjistä.

Entä sitten kun olen kuullut, että myyjä  huijaa ja johtaa harhaan provision takia?

Provisio ei aja ketään rehtiä ihmistä huijaamaan. Lähtökohtaisesti mikäli myyjä kykenee valehtelemaan tai myymään skeidaa provikkapalkan takia niin enemmän mätää on ihmisessä kuin palkkamallissa. Niin kauan kun myyntityötä tehdään ammattimaisesti ja pitkäjänteisesti niin nimenomaan provikkapalkalla työskentelevä tekee asiat rehellisesti, koska myyjä todennäköisesti haluaa tienata vielä huomennakin. Huono maine leviää nopeasti ja huijarit ja ketkut kyllä erottuvat joukosta. Asiakkaille on melko vaikea myydä mitään jos myyjän maine on se, että on valmis sanomaan mitä tahansa provision vuoksi.

Voiko provisiopalkalla jäädä ilman palkkaa?

Jos kyseessä on ihan oikea yritys ja tuotetta myydään oikeasta syystä ja asiakkailla on tarve tälle niin ilman palkkaa et voi jäädä. Toki provisiopalkalla olet myös itse vastuussa siitä, että tulosta syntyy. Mutta ihan samalla tavalla muissa töissä sinä menet töihin joka päivä ja teet sinulle määrättyjä töitä (tulosta) palkkasi eteen. Jos et mene, niin tuskin palkkakaan kauan juoksee. Ihan sama toimii myyntialalla tai provikkatöissä kuin muissakin. Kukaan ei ole valmis maksamaan sinulle tyhjästä. Päinvastoin mikäli haluat pitää enemmän vapaata niin provisiopalkatut työt ovat niitä töitä joissa voit tehdä hyvällä tekemisellä viikossa “koko kuukauden palkan”.

Provisiopalkalla halutaan siirtää riski yritykseltä myyjälle?

Ei todellakaan. Päinvastoin provisiopalkalla yritys haluaa mahdollisimman paljon kauppaa ja yritys haluaa siirtää mahdollisimman paljon rahaa myyjän kukkaroon. Niin kuin sanottua, myyntityö on kuninkuuslaji ja siinä pärjää vain parhaat ja ahkerimmat. Todellinen myynnin ammattilainen ei tule tekemään tulosta 3000 €/kk kiinteällä palkalla. Tienattavat summat tulee olla huomattavasti suurempia. Myyntityö kovalla tasolla vaatii kovaa työntekoa eli mikäli joku väittää olevansa huippumyyjä ja tulee töihin mieluummin 3000 €/kk kiinteällä palkalla kuin hyvällä provisiolla niin hän ei 100% varmuudella ole tulossa tekemään huipputulosta.

Provisiopalkka on tehty huippumyyjää varten

Huippumyyjää ajaa eteenpäin tulokset, isot onnistumiset ja tietysti tienaaminen. Mikäli isoista myyntituloksista ei saa tuntuvaa korotusta liksaan niin isoja myyntituloksia tuskin tulee.

Otetaanpa esimerkkilukemilla kaksi eri palkkamallia, olettaen, että myytävä tuote on sama.

  1. a) Pohjapalkka 2000€ ja provisio 10€ per tehty kauppa
  2. b) Pelkkä provisio 30€

Minimi myyntitavoite molemmilla myyjillä on 250 kauppaa kuukaudessa ja oletetaan vaikka, että molemmat pääseekin siihen.

Palkkamalli

a) myyjä tienaa 250 kaupalla 4500 €.

b) myyjä tienaa 250 kaupalla 7500 €.

Sama tuote, sama määrä duunia jne. Pohjapalkan luoman ”turvan” ansiosta toinen myyjä jää 3500€ tappiolle. Eli on selvää miksi huippumyyjän kannattaa tehdä työnsä provikalla. Ja on myös selvää, että 100% provisiopalkkaus ei ole yrityksen keino säästää myyntikuluissa, vaan nostaa myyntituloksia ja maksaa myyntipalkkioita enemmän. Provisiopalkkaus tuntuvilla provisioilla kannustaa tekemään töitä ja tulosta vielä minimitavoitteenkin jälkeen ja on helppo laskea paljonko ero on isommilla myyntimäärillä.

Myös provikkapalkkausta käytetään väärin

Toki on yrityksiä jotka käyttävät tätä palkkausmallia väärin, mutta suotavaa ennen sopimuksen allekirjoitusta onkin tarkistaa yrityksen taustat, provisiomallin selkeys ja tuotteen kysyntä eli onko sitä mahdollista myydä kannattavasti. Älä suostu mihinkään erikoisiin provisionmaksuehtoihin. Provikka kuuluu maksaa kun kauppa on asianmukaisesti tehty ja sitä ei peruuteta asiakkaan perumisajan puitteissa. Eli mitään minimikaupparajaa ei saa olla jotta provisio maksetaan myyjälle.

Provikkapalkka on tie rikkauksiin

Mikäli haluat rikastua, valitse myyntityö ja provikkapalkka. Perinteisessä tuntipalkka hommassa et voi juurikaan kasvattaa palkkaasi ainakaan kovin nopeasti. Toki voit aina kouluttautua lisää (tämä ottaa oman aikansa), voit aina tehdä ylitöitä, voit aina neuvotella tuntipalkkaasi eurolla tai parilla korkeammaksi, mutta onko se vaivan väärti? Kuvitellaan, että tuntipalkkasi on 20 euroa ja teet töitä 150 tuntia kuukaudessa. Tienaat 3 000€. Neuvottelet tuntipalkkasi 22 euroon per tunti. Tienaat 3300€. Ja seuraavaa palkankorotusta joudut odottamaan melkoisen tovin. Tai voit tehdä töitä 150 tunnin sijasta 200 tuntia jolloin palkkasi nousee 4 000 euroon.

Provisiopalkassa sinä määräät paljonko haluat tienata. Myyntityössä työmäärä on hyvin verrannollinen tulokseen. Mitä enemmän duunia, sen enemmän rahaa. Provikkaa voit aina tehdä enemmän eikä se aina vaadi isompaa työmäärää. Voit ihan hyvin tuplata tulosi tekemällä enemmän töitä. Ja mikäli tahdot tienata vielä enemmän niin neuvottelet itsellesi isomman provision tai myyt enemmän. Mikäli tämäkään ei riitä niin todennäköisesti olet vuosien varrella kehittynyt myyntityössä niin voit vaihtaa myytävää tuotetta parempikatteiseen.

Yhteenveto provikasta

Provikkapalkka on tie isoihin myyntiansioihin ja selkeä provisiojärjestelmä on paras palkkiomalli myynnin ammattilaiselle. Toki toisena kuukautena voit tienata helposti yli kymppitonnin, mutta toisena kuukautena myynti voikin jäädä heikommalle tasolle. Mutta niin kauan kun sinulla on työmoraali kunnossa niin ilman palkkaa et tule jäämään. Pikemminkin huononkin kuukauden provikat ovat lähempänä 5000 €/kk kuin nollaa riippuen toki myyjästä ja tuotteesta.

Huomioi myös tuotteen myyntipotentiaali eli vaikka saisitkin huonomman tuotteen myynnistä 10% enemmän provisiota niin se voi syödä myyntimäärääsi yli 30%. Älä ole ahne, hyvä myyjä hyvällä tuotteella on voittava kombo. Kauppa kuuluu olla reilu aina sekä asiakkaalle, että myyjälle.

Myyjäksi Helsinkiin

Myyjäksi Tampereelle

Etätyö kokeneille myyjille

Valokuitu D2D

Avaa chat
Kysyttävää Myyntiboostista?
Myyntiboosti
Moi!
Voit Whatsapata meille mikäli sinua kiinnostaa uudet duunit tai myynnin ulkoistuspalvelut!