Mitä myyntityö on?

Myyntityöt Suomessa, myyntityön palkkaus, avoimet myyntityöt jne.

Myyntityöstä on monenlaisia kokemuksia ja huhuja, mutta fakta on kuitenkin se, että myyntihenkiselle henkilölle myynti on täydellinen työpaikka. Myyntityö on asiakkaan kontaktointia, vaikuttamista, keskustelua, neuvottelua, vuorovaikutusta, tarjouksen tekoa, tarjouksen perään kysymistä jne. Myynti on tavoitteelliselle, ahkeralle ja aktiiviselle henkilölle paras työ mitä voi tehdä. Kiteytettynä myyntityö on asiakashankintaa. Myyntiä voit tehdä joko b2c-myyjänä tai b2b-myyjänä. Toisessa myyt asioita kuluttaja-asiakkaille ja toisessa yritysasiakkalle. Loppupeleissä sama asia, koska myyntityö tapahtuu ihmisten välillä.

Kun myyntityöhön laitetaan henkilö joka ei omaa vaadittuja ominaisuuksia niin kokemus myyntityöstä tuskin on hyvä. Myynti ei sovi jokaiselle eikä sen tarvitsekkaan sopia. Ei sovi esimerkiksi lääkärin, kaupan kassan, rakennusmiehen tai markkinointihenkilönkään työ.

Mitä myyntityö oikein on?

Myyntityötä voidaan kuvailla monesta kulmasta. Lyhyesti kiteytettynä myyntityö on liiketoiminnan tärkein osa-alue jonka tavoitteena on tarjota palveluita ja tuotteita asiakkaille. Myyntityön idea myyjän näkökulmasta on löytää mahdollisimman monta potentiaalista asiakasta kenelle voi tarjota edustamansa yrityksen palveluita ja näistä potentiaalisista asiakkaista on tarkoitus päätyä mahdollisimman monta maksavaksi asiakkaaksi. Eli myynti on asiakashankintaa. Asiakashankintaa voi tehdä kasvotusten, puhelimitse, messuilla, internetissä ja kaikissa mahdollisissa kanavissa. Myyntityö on olemassa aina ja tulee olemaan aina yrityksen tärkein liiketoiminnan osa-alue. Myynti on se joka tuo rahan taloon ja mikäli haluat menestyä bisneksessä, keskity opettelemaan myyntityö mahdollisimman hyvin.

Myyntityö ei todellakaan ole asiakkaiden huijaamista tai mummoille tuputtamista, vaan asiakkaiden kontaktointia, asiakkaan palvelemista, kuuntelua, ratkaisujen etsimistä, kaupan päätöstä, jälkihoitoa jne. Myyntityön tarkoitus on tuottaa lisäarvoa asiakkaalle ja saada tyytyväinen asiakas yritykselle. Simppeli homma. Kun on tämän alan ammattilainen niin tienaa todennäköisesti hyvin ja herää innoissaa töihin.

Miksi hakeutua myyntityöhön?  

Myyntityö tuo ihmisille oikeanlaista asennetta ja tahtotilaa jota tässä maailmassa tarvitaan. Myyntityö pakottaa sinut kehittämään itseäsi ja opettaa paineensietokykyä. Myyntityössä opit verkostoitumaan ja käsittelemään erilaisia ihmisiä. Tunnetusti asiakkaat eli kaupat eivät kävele syliin eli myyntityössä pääset myös mittaamaan oman ahkeruutesi. Pääset rakentamaan oman kalenterisi sopimalla tapaamisia ja tapaamisista tarkoituksesi on tuottaa asiakkaalle lisäarvoa ja tätä kautta päästä kauppoihin. Kaupanteko onkin myyntityön parhaita tunteita. Parhaat myyjät jäävät koukkuun kaupanteon tunteeseen ja sen jälkeen heitä ei estä mikään. Myyntialalla provisiopalkkaus on yleistä, jonka ansiosta parhaat tienaavatkin erittäin hyvin. Parasta myyntityössä on, että pääset ratkaisemaan asiakkaiden ongelmia ja tekemään hyviä kauppoja sekä tienaamaan paljon rahaa €€€!

Mikä on tärkeintä myyntityössä?

Myyntityön idea on hankkia lisää maksavia asiakkaita ja asiakassuhteita. Näin ollen myyntityön tärkein tehtävä on auttaa asiakasta ja ratkaista asiakkaalta ongelma. Useimmiten myyntityön lähtökohta on kun myyjä kohtaa asiakkaan niin asiakas ei vielä tiedosta olemassa olevaa tarvetta tai ongelmaa vaan myyjä itse pyrkii aktiivisesti luomaan asiakkaalle tarpeen tai ongelman. Tarpeen luominen ei missään tapauksessa tarkoita sitä, että myyjän tehtävä olisi tyrkyttää asiakkaalle tuotetta mitä hän ei tarvitse. Päin vastoin myyjän tärkein tehtävä on tutustua asiakkaaseen etukäteen ja tiedostaa se millä tavalla kyseinen palvelu voisi asiakasta auttaa. Eli jotta myyntityöllä on jatkumoa niin myyjän tärkein tehtävä on edustaa sellaista firmaa jonka palvelulla on oikeaa tarvetta ja joka luo aitoa hyötyä asiakkaalle. Mikäli palvelu tai tuote on tarpeeton, niin myyntityön tärkein tehtävä eli asiakkaan auttaminen ja ongelmanratkaisu jää tekemättä jolloin myyntityötä on vaikea tehdä pitkäjänteisesti.

Minkälaisia eri myyntitöitä on tarjolla?

 Myyntityötä voit tehdä käytönnössä miten ja missä tahansa. Kauppaa voit käydä joko kuluttajien kanssa tai yritysten välillä. On olemassa muun muassa puhelinmyyntiä, ständimyyntiä, kotimyyntiä ja yritysmyyntiä. Kaikille ei sovi kaikki ja toinen myyjä viihtyy kuluttajien parissa siinä missä toinen nauttiikin vain yritysmyynnistä. Hyvistä myyjistä on pulaa eli mikäli olet hyvä myymään niin voitkin valita itse mitä haluat myydä. Toki hyvä myyjä tarvitsee hyvän tuotteen eli muista treenata myyntitaidot minttiin. Mitä tahansa päädytkin myymään niin myy rehellisesti ja paljon.

Parhaiten myyntityöhön pääset sisään kun hakeudut sellaiseen paikkaan missä panostetaan myyjän perehdyttämiseen ja missä myytävä tuote on oikeasti hyvä. Eli tuote pitää olla perusteltavissa järjellä ja sitä pitää olla mahdollista myydä isolla volyymillä. Mitä enemmän toistoja pääset tekemään,  sen nopeammin opit myyntityön. Ständimyynti on mainio paikka aloittaa myyntityö

Vinkki: Mikäli sinulle tarjotaan isoa provikkaa kyseenalaisen tai huonon tuotteen myymisestä; älä suostu missään  tapauksessa. Se on myynnin aliarvostamista eikä ole vaivan arvoista. Rehellisyys kannattaa aina.

Myyntityö kevytyrittäjänä

Vuosien saatossa kevytyrittäjänä toimiminen on kasvattanut suosiotaan huomasti alalla kuin alalla. Mutta etenkin myyntityön parissa kevytyrittäjyys on hyvälle myyjälle parhaimpia keksintöjä. Koska myyntityö on luonteeltaan muutenkin itsenäistä ja vapaampaa eikä tehdyillä työtunneilla ole merkistyä vaan tehdyllä tuloksella niin kevytyrittäjämalli sopii tulosta tekevälle myyjälle mainiosti. Myyntiä saa toteuttaa vapaammilla työtunneilla ja yleensä maksettavat provisiot ovat suurempia kuin perinteisessä työsuhteessa.

Myyntityö ja ja myyjän palkka

Palkkamalleja on monia erilaisia. Vaihtoehtoja on esimerkiksi täysin kiinteä kuukausipalkka, kiinteä pohjapalkka + myynnin mukaan menevä provisio, kiinteä pohjapalkka + tietyin väliajoin maksettava bonus ja täysi provisiopalkka. Riippuen hieman tuotteesta, mutta useimmiten hyvät myyjät valitsevat täysin provisiopalkkauksen ja tienaavatkin tällä reilusti eniten. Pohjapalkka syö aina provision määrää ja kun luotat itseesi ja myyt hyvin niin et tietenkään halua tinkiä provision suuruudesta. Provisiopalkka on yleensä kannattavin tapa tehdä myyntityötä.

Hyvän b2c myyjän palkka voi olla jopa yli 10 000 €/kk. Palkan suuruus riippuu tekijän ahkeruusta, aktiivisuudesta ja myytävästä tuotteesta. Mikäli tavoitellaan isoa palkkaa myyntityössä niin tuotteen tulee olla oikeasti hyvä. Kymppitonnin kuukausipalkka tuskin on kiinteä pohjapalkka vaan koostuu yleensä provikasta. Provikkapalkassa tärkeää on, että tuote on hyvä ja tarpeellinen. Mitään turhaa tai kyseenalaista tuotetta ei voi myydä suurella volyymilla. Keskiverto b2c myyjän palkka on yleensä noin 3 000€ – 4500 €/kk.

Hyvä b2b myyjä ansaitsee palkkansa ja mikäli tulosta tapahtuu oikeasti niin se pitää näkyä myös palkan suuruudessa.. Myyjän palkka riippuu neuvottelutaidoista, myytävän tuotteen katteesta ja myyjän tuomasta lisäarvosta. Mikäli olet oikeasti hyvä ja ahkera b2b myyjä niin sinun tulisi tienata yli 100 000 €/vuosi. Keskiverto b2b myyjä tienaa kaikkea 3 000€ – 4500 €/kk väliltä. Mikäli haluat tienata myyntityöllä oikeasti niin tutustu oikeaoppiseen myynninvalmennukseen.

Ständimyyjän ja feissarin palkka

Ständimyynnin palkka vaihtelee yrityksestä ja myyjästä riippuen. Pääsääntöisesti sellaisten tuotteiden parissa joita voi myydä isolla volyymilla keskiverto ständimyyjän palkka on noin 4000 €/kk. Siinä missä ständimyynnin huipputekijän palkka on reilusti yli 8 000 €/kk. Ständimyynnissä kaksi yleisintä palkkamallia on pohjapalkka + provisiopalkka tai sitten puhdas provisiopalkka.

Perinteinen pohjapalkka mitä ständimyynnissä maksetaan on noin 1500 €/kk – 1800 €/kk. Ständimyynnissä eniten tienaa myyjät jotka valitsevat pelkän provisiopalkan. Nyrkkisääntönä on: mitä isompi pohjapalkka, sen pienempi provision osuus. Huippumyyjän kannattaa valita täysi provisiopalkka niin ständimyynnissä kuin muussakin myyntityössä.

Ständeillä ja feissatessa myydään usein sähkösopimuksia ja puhelinliittymiä. Sähkönmyyjän ja liittymämyyjän työt ovat yleensä provisiopalkattuja jolloin tienestit menevät myyntimäärän mukaan. Myytävät tuotteet ovat volyymiltaan isoja joten aktiivinen sekä taitava myyjä pääsee normaalina kuukautena noin 5 000 €/kk ansioihin. Hyvinä kuukausina reilusti isompiin ansioihin.

Puhelinmyyjän ja buukkaajan palkka

Puhelinmyynnin palkka vaihtelee käytännössä kaikkea 1 000 €/kk ja 10 000 €/kk välillä. Puhelinmyynnin palkka perustuu yleensä joko pohjapalkkaan + provisioon tai pelkkään provisiopalkkaan. Provisiopalkka kannattaa valita mikäli myytävä tuote on hyvä ja sitä on mahdollista myydä isolla volyymillä. Hyvällä tuotteella, hyvässä myyntivalmennuksella puhelinmyyjä tienaa helposti yli 7 000 €/kk.

Oikeasti isot palkat maksetaan puhelinmyynnissä vain kovimmille ja ahkerimmille tekijöille ja niille jotka myyvät oikeasti hyvää tuotetta hyvässä yrityksessä. Lue lisää kuinka paljon puhelinmyyjä voi tienata?

Buukkaus on kannattavaa kun sitä tehdään oikeassa firmassa ja hyvien projektien parissa. Ahkeran buukkaajan palkka tavoitteellisessa työssä on reilusti yli 7 000 €/kk.

Tienaako myyntityöllä mitään?

Tottakai tienaa jos myyt hyvin. Yleinen harhaluulo Suomessa on, ettei myynnillä tienaisi mitään, mutta todellisuudessa esimerkiksi huippupuhelin- tai ständimyyjät tienaavat pitkälti yli 8 000 €/kk. Tietenkin nämä tienestit vaativat taitoa, ahkeruutta ja kovaa motivaatiota, mutta jos et näitä omaa tai ole valmis hankkimaan niin tarvitseeko työstä tienatakkaan hirveästi? Keskivertomyyjät, keskivertotuotteella, keskivertoyrityksessä tienaavat kaikkea 1 500 €/kk – 4 500 €/kk väliltä. Lue lisää mihin isot tienestit perustuvat myyntityössä.

Moni miettii miten tienata paljon rahaa ja mikä on hyvä palkkainen työ? Näihin kysymyksiin etsitään helppoja vastauksia ja mahdollisimman helppoja oikoreittejä jotta voitaisiin tienata paljon rahaa tekemättä mitään. Oikea vastaus kysymykseen on kuitenkin myyntityö. Myyntityöllä on mahdollisuus tienata todella isoja summia, mutta se vaatii myös todella paljon työtä. Jos etsit hyväpalkkaista työtä ja mietit miten tienata paljon rahaa niin voit perustaa yrityksen tai aloittaa myyntityön. Tai sekä että. Mikäli olet jo kokeneempi myyjä niin myyntityön tekeminen kevytyrittäjänä kannattaa.

Miten aloittaa myyntityö ilman kokemusta?

Myynti on siitä hyvä laji, että varsinainen työkokemus ei ole pakollista. Myyt tietämättäsi päivittäin osaamistasi, mielipiteitäsi, tietotaitoasi ja neuvottelet eri asioista yhteisösi kanssa. Niin ristiriitaista kuin se onkin niin myynnissä voi pärjätä kuka tahansa, mutta myynnissä ei todellakaan menesty kuka tahansa.

Myyntityö on kannattavinta aloittaa paikassa, missä saat toistoja nopeasti ja paljon. Eli vaikkapa puhelin-, ständi-, tai ovelta ovelle -myynnissä. Näissä töissä otetaan valtava määrä asiakaskontakteja päivittäin ja tämän ansiosta opitkin nopeasti miten käsitellä erilaisia tilanteita ja ihmisiä. Useimmiten näissä töissä saatkin onnistumisen tunteita eli kauppoja reilusti useammin kuin esimerkiksi myydessäsi yrityksille isoja kokonaisuuksia. Mikäli menestyt näissä niin sanotusti ”entry level” myyntitöissä niin voit olla varma, että pääset kyllä myöhemmin solmimaan suurempia diilejä.  Parhaat myyjät yleensä tuppaavat jäämään koukkuun entry level myyntitöihin, koska todellisuudessa nämä voivatkin olla heidän tilanteeseensa ”unelmaduuneja”.  Samapa se mitä diilejä solmitaan, kunhan kauppa käy ja fyrkkaa sataa. Pitkäjänteisyys palkitaan aina.  On todella iso merkitys sillä missä ja kenen valmenuksessa aloitat myyntityön. Jos aloitat myyntityön ilman kokemusta niin suosittelemme lukemaan asenteen merkityksestä myyntityöhön ja etsimään sinulle sopivan paikan jossa myyjän perehdyttämiseen panostetaan.

B2C ja B2B myyntityön erot

B2C = business to consumer = kuluttajamyynti = tuotetta myydään kuluttaja-asiakkaille

B2B = business to business = yrityksille myyntiä = tuotetta/palvelua myydään yritysasiakkaille

Vastoin yleisiä harhaluuloja b2c ja b2b myyntityö ei ole kovinkaan erilaista. Fakta on nimittäin se, että molemmissa myyjä myy ihmiselle. B2b myyjä ei myy yritykselle vaan b2b myyjä myy ihmiselle niinkuin b2c myyjä myy ihmiselle. Ainut ero näissä loppupeleissä on se, että b2b myyjän myymän tuotteen laskun maksaa yritys, mutta ostopäätöksen tekee ihminen, aina.

Isoimpia eroja b2c ja b2b myynnissä on myytävät tuotteet/palvelut ja niiden hinnoittelu. B2c myynnissä voidaan myydä hyvinkin simppeliä palvelua edulliseen hintaan. B2b myynnissä taas myytävä palvelu voi olla isokin kokonaisuus ja hinnat voivat alkaa miljoonista euroista siinä missä kuluttajamyynnin hinnoittelu voi pyöriä vain tuhansissa euroissa. Tämä vaatii toki myyjältä myyntikokemusta, kun kerrot asiakkaalle hinnan olevan miljoona euroa niin ääni ei voi väristä. Tähän auttaa kokemus eli ennen kuin hyppäät miljoonamyynnin saappaisiin niin kuluttajamyynti on hyvä paikka aloittaa. Mitä enemmän klousattuja kauppoja takana, sen helpommaksi ja vakuuttavammaksi myyntisi muuttuu.

Kannattaako puhelinmyyntityö?

Puhelinmyynti työnä on yksi parhaita töitä mitä myyjä voi tehdä. Olettaen, että työyhteisö ja myytävä tuote on kunnossa. Kun myytävä tuote on hyvä, provikkamalli kunnossa ja työyhteisö priimaa niin puhelinmyynti on todella kannattavaa. Palkka oikeaoppisessa puhelinmyynnissä pyörii reilusti yli 6000€/kk ja työ ei ole myyntihenkiselle henkilölle kovinkaan rakettitiedettä. Puhelinmyynnissä saat toimia ihmisten parissa, tehdä myyntiä ja kokea onnistumisia. Tämän lisäksi tienaat hyvin.

Puhelinmyynti ja puhelinmyyjänä toimiminen opettaa myyntityön perinpohjaisesti. Puhelinmyynnissä otetaan päivittäin iso määrä asiakaskontakteja ja tehdään määrällisesti paljon kauppoja, klousataan kauppoja kymmeniä kertoja, tehdään ensikontakti asiakkaaseen satoja kertoja jne. Kun myyntitoistoja tulee paljon, niin myyntityöstä pääsee jyvälle väkisinkin. Yleensä myyjät jotka ovat edenneet puhelinmyynnistä esimerkiksi myyntipäälliköksi tai b2b myyntiin niin pärjäävät reilusti paremmin kuin henkilöt jotka eivät ole puhelinmyyntiä tehnyt.  

Myyntityö kannattaa, koska:

  • Myyntityössä palkka on kunnossa​
  • Opit kommunikointitaitoja
  • Neuvottelutaitosi kehittyy
  • Sinun on johdettava itseäsi oikein
  • Haasteita riittää ja aina voi suoriutua paremmin
  • Kehittyminen on rajatonta
  • Pääset sekä epämukavuus, että mukavuusalueelle
  • Työ on vaihtelevaa päivittäin
  • Kohtaat paljon erilaisia ihmisiä
  • Opit tuottamaan lisäarvoa asiakkaille

”Myyntityössä onnistuminen vaatii kovaa työntekoa, epämukavuusalueelle menemistä ja hyvää itsensäjohtamiskykyä”

Buukkaus ja bookkaustyö

Buukkaus tarkoittaa sitä, että myyjä pyrkii sopimaan myyntitapaamisia omaan kalenteriin. Siispä bookkaustyö on rinnastettavissa myyntityöhön ja jos tarkkoja ollaan niin se on myyntityön tärkeimpiä vaiheita. Buukkausvaihe eli asiakkaan ensikontaktointi on ratkaisevassa asemassa siinä kuinka paljon myyntiä voi tehdä. Mitä enemmän ja paremmin buukkaat, sitä enemmän tapaat asiakkaita. Mitä enemmän tapaat asiakkaita, sen enemmän teet kauppaa.

Myyjäksi Helsinkiin

Myyjäksi Tampereelle

Etätyö kokeneille myyjille

Valokuitu D2D

Avaa chat
Kysyttävää Myyntiboostista?
Myyntiboosti
Moi!
Voit Whatsapata meille mikäli sinua kiinnostaa uudet duunit tai myynnin ulkoistuspalvelut!